sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Sämpeleitä, eli sämpylöitä.

Jokaisen, varsinkin opiskelijoiden, pitäis osata tehä sämpylöitä. Hyviä, halpoja ja aina maistuvia leipiä. Mikä sen parempaa aamulla ku mikrossa lämmitetty sämpylä ja kaakao tai kahvi tai mitä te ny yleesä juotte aamusi aamupalan kanssa? 

Itellä sämpylät menee alas vaikka pelkällä voilla, varsinki tuoreena, äitin tekemiä, oikialla voilla ja kylymää maitoa. Eli aina toisin sanoen. Tämän ohjeen minkä tuun jakamaan on ihan vaan sämpyläjauhopussin kylestä, joka on kyllä hyvä ohje. 

Sämpylät

5 dl Maitoa
1 pkt / 1pss Hiivaa
1 tl Suolaa
n. 12 dl Sämpyläjauhoja
50g Margariinia/voita
( 3 rkl Siirappia )
( Porkkanaraastetta )

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, lisää hiiva paloitelle jos pala hiivaa. Lisää suola ja alusta taikina. Noin päälle puolet jauhoista ennen rasvaa. Rasvat sekaan ja jauhoja perään ja vaivaamaan. Kohota taikina kunnolla ennen paloittelua. Kumoa taikina jauhoiselle alustalle ja vaivaa ilmakuplat pois. Tee oman mielen mukaisia sämpylöitä, eli isoja tai pieniä. Kunhan samalla pellillä on suunnilleen samankokoisia. Uuni 225 astetta ja noin 10 minuuttia. Ja ihanaiset sämpylät ovat valmiita. Muista peitellä ne liinalla jotta ne pysyvät pehmeinä pussittamiseen asti.



Jos haluaa sämpylöiden päällehän voi laittaa vaikka siemeniä ennen paistamista tai juustoa. Vaihtoehtoja on monia ja niitä ei kannata pelätä kokeilla.


Leipuri kuittaa ja kiittää lukijoita. 
- JJ

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti